صادرات میوه خشک
صادرات میوه خشک یکی از گزینههای برتر جهت توسعه تجارت خارجی محسوب میگردد. در صورتی که صادرات میوه خشک مطابق با استانداردهای جهانی انجام گیرد بازارهای بسیاری را میتواند به دست آورد. همچنین شناسایی بازارهای هدف مناسب و استفاده از متخصصین آگاه و توانمند قدم گذاشتن در این مسیر را آسان مینماید. ایران نیز به دلیل وجود پتانسیلهای بالا جهت تولید میوه خشک و نیز کیفیت مناسب منطبق با بازار جهانی، در رتبه بالایی جهت صادرات میوه خشک قرار دارد.
از آنجایی که قیمت میوه خشک در کشورهای خارجی بالا است، لذا امکان سود بیشتر برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی وجود دارد که این موضوع از مزیتهای مهم صادرات میوه خشک میباشد. با وجود اینکه میوه خشک در بازار داخلی دارای قیمت بالا است و سفارشات در این زمینه پایین میباشد، در بازار جهانی وضعیت بسیار مطلوبتری دارد و میوههای خشک در بازارهای خارجی با قیمتی بسیار بالا ارائه میگردد. لذا این مزیت مهم، یعنی قیمت صادرات میوه خشک در بازار جهانی از مشوقهای عمده برای صادرکنندگان این محصول در بازار جهانی میباشد.
صادرات خشکبار به روسیه
صادرات خشکبار از جمله میوه خشک به روسیه هم به صورت هم فلهای و هم به صورت بستهبندیهای کوچک امکانپذیر میباشد و انتخاب نوع بستهبندی به شریک تجاری روس و نیز مشتریان وابسته است. اما از لحاظ آماری میزان صادرات میوه خشک به روسیه بهصورت فلهای نسبت به بستهبندی بیشتر است و این امر به این دلیل است که چون قیمت محصول برای روسیها مهم است، لذا بیشتر صادرکنندگان، محصولات میوه خشک خود را به صورت فلهای و با قیمتی مناسب در بازار روسیه ارائه میدهند. پایین بودن قیمت میوه خشک فلهای نسبت به میوه خشک بستهبندی به دلیل کاهش هزینههای لازم جهت بستهبندی میوه خشک فلهای و نیز عدم نیاز به نیروی کار برای بستهبندی است. بنابراین قیمت پایین میوه خشک فلهای برای تاجران و صادرکنندگان میوه خشک با صرفهتر است.
از آنجایی که ارزش افزوده در تولید میوه خشک بستهبندی شده بیش از تولید میوه خشک فلهای است، در صورتی که این خرید و فروش به صورت عمده نیز انجام شود و حجم سفارشات افزایش یابد، این ارزش افزوده موجب افزایش حاشیه سود خرید و فروش میگردد. بنابراین صادرکنندگان جهت موفقیتآمیز بودن صادرات میوه خشک به روسیه وفروش آن در کمترین زمان و با بیشترین سود، باید بتوانند محصولات خود را در بازار روسیه با بالاترین حجم و به پایینترین قیمت ممکن ارائه دهند.
از انواع میوه خشک میتوان به خرمالو، کیوی خشک، هلو خشک، توت خشک، برگه زردآلو، انجیر خشک، انواع آلو خشک، انواع خرما، آلو شابلون، کیوی، موز، پرتقال، نارنگی، خرمالو، هلو، شلیل، خربزه و… اشاره نمود. از آنجایی که میوههایی همچون هلو، آلو شابلون، خرمالو، کیوی، طالبی، توت فرنگی در خود ایران تولید میشوند لذا میوه خشک آنها با قیمت پایینتری نیز تهیه و ارائه میگردد و تجارت در زمینه چنین میوههایی نسبت به میوههای وارداتی همچون انبه، موز، نارگیل و آناناس بسیار انتخاب مناسبتری است.
در مورد کیفیت محصول نیز میبایست کیفیت میوه خشک با ذائقه و سلیقه بازار روسیه تنظیم گردد. با این وجود از آنجایی که روسها به قیمت بیشتر از کیفیت اهمیت میدهند، در صورتی که محصول ارائه شده دارای کیفیت متوسط و قیمت خوبی باشد، فروش خوبی را در بازار روسیه به همراه خواهد داشت.
بستهبندی محصولات به شدت در فروش آنها مؤثر است و از آنجایی که روسها به بستهبندی محصول نیز اهمیت میدهند، بنابراین بستهبندی میوه خشک باید به سمتی باشد که آنها میپسندند و سبب افزایش فروش میشود.
گمرک بندر انزلی مرز مناسبی برای خرید و صادرات میوه خشک به کشور روسیه و قزاقستان میباشد.
نحوه تولید میوه خشک صادراتی
شرکتهای صادرکننده در ابتدا میبایست اطلاعات مورد نیاز در مورد قوانین صادرات میوه خشک همچون بازار محصول، کیفیت، بستهبندی، وزن، قوانین بهداشتی و قیمت را در بازار جهانی بررسی نمایند و سپس اقدام به صادرات این محصول نمایند، به این دلیل که این قوانین ممکن است در کشورهای مختلف متفاوت باشد.
تولید و فروش میوه خشک بیشتر به صورت فلهای و به اصطلاح اسلایس انجام میگیرد. هر چه حلقههای میوه نازکتر باشد سریعتر و در بازه زمانی کمتری آب خود را از دست داده و خشک میشوند و به بالا بردن کیفیت چیپس میوه کمک بیشتری میکند. میوه خشکهای ایرانی معمولاً با برشهای با ضخامت 3 میلیمتر و بیشتر هستند.
میوههای خشک حبهای و مکعبی بیشتر در خصوص میوه خشکهای استوایی مانند زنجبیل، انبه، طالبی، پوملو، آناناس و سایر میوههای استوایی صورت میگیرد که این میوهها از نواحی استوایی همچون تایلند وارد میگردند.
میوه خشک حلقهای یا اسلایس شده صنعتی نیز جهت ارائه در بازار روسیه مناسب و فرصتی ویژه است، به این دلیل که علاوه بر اینکه کیفیت بالایی دارد، قیمت عرضه صادراتی آن نیز مناسبتر خواهد بود.
میوه خشک اسلایس شده صنعتی محصولی عالی برای عرضه در بازارهای صادراتی است؛ از یک سو بهترین کیفیت و طعم توسط تولیدکنندگان ایرانی تولید میشود و از طرفی قیمت عرضهی آن برای یک مشتری صادراتی مناسبتر از برخی کشورهای تولیدکنندهی این محصول است و همین امر یک موقعیت ویژه برای توسعهی تجارت میوه خشک فراهم آورده است.
- مراحل تولید میوه خشک
- انواع بستهبندی میوه خشک
برای میوه خشک بستهبندیهای متنوعی وجود دارد :
- بستهبندی پلاستیکی میوه خشک
- بستهبندی کارتن میوه خشک
- بستهبندی میوه خشک در جعبه چوبی
انتخاب نوع بستهبندی جهت صادرات میوه خشک باید بهگونهای باشد که از مرحله نگهداری تا حملونقل، به محصول آسیبی نرسد. در صورتی که از کارتن جهت بستهبندی میوه خشک استفاده گردد باید ویژگیهای آن با استانداردهای ملی ایران به شماره ۳۶ مطابقت داشته باشد و در صورت استفاده از جعبه چوبی جهت بستهبندی، باید با استاندارهای ملی ایران به شماره ۱۰۳۵ مطابقت داشته باشد. مطابق با این استانداردها بستهبندی محصولات میوه خشک و آجیل باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- حفاظت از ویژگیها و کیفیت محصول
- محافظت محصول از آلودگی (آلودگی ابزار بستهبندی را هم شامل میشود)
- محافظت از بو، مزه، رنگ و سایر ویژگیهای محصول
همچنین باید ایمنی محصولات غذایی اندازهگیری شود و اطمینان حاصل شود که هیچ سطح بالا و غیر استانداری از مواد شیمیایی وارد مواد غذایی نشده است.
در صورت استفاده از هر نوع بستهبندی میبایست لوازم بستهبندی میوه خشک سالم و نو و عاری از هرگونه آلودگی باشد و وزن هر بستهبندی از ۱۰ کیلوگرم بیشتر نشود.
قوانین صادرات میوه خشک
بازار روسیه انتخاب مناسبی برای صادرات میوه خشک خواهد بود و جهت صادرات میوه خشک به روسیه نیاز است که تنها گواهیهای روتین بهداشتی و گمرکی توسط صادرکننده اخذ شود و نیز تستهای اولیه در کشور روسیه بر روی محصول صورت گیرد.
برای گرفتن مجوز صادرات خشکبار محصولات باید کیفیت مرغوب و خوبی داشته باشد و بر روی میوه خشک صادراتی باید نام کامل کشور مبدأ نوشته شود. همچنین در صورتی که محصولاتی استاندارد خاصی را کسب نکرده باشند باید استاندارد عمومی را داشته باشند.
رایجترین الزامات موردنیاز برای صادرات خشکبار، در زیر آورده شده است:
- میزان رطوبت (حداکثر آن برای انواع محصولات تعریف شده است)
-
- اندازه (برای انواع میوههای خشک و آجیلها متفاوت است)
- میزان و نوع مواد نگهدارنده
- رتبه کیفیت
در تجارت میوه خشک میبایست برچسبهایی زیر نیز بر روی محصولات زده شود:
- نام محصول باید اعلام شود
- در صورتی که به صورت طبیعی خشک شده است و یا شکر به آن اضافه شده است(برای برخی از میوههای خشک) باید مشخص شود.
- برای برخی از میوههای خشک که دارای دانه یا هسته هستند؛ برچسب باید این ویژگی را اعلام کند.
- علاوه بر درجهبندی، مشخصات و سال تولید محصول باید بر روی برچسب مشخص شود.