دومین شماره ماهنامه الکترونیکی داخلی انجمن دوستی ایران و روسیه با عنوان علم و فناوری در روسیه منتشر گردید.
جهت دانلود رایگان ماهنامه الکترونیکی علم و فناوری در روسیه کلیک کنید
سخن مدیر مسئول
تولید علم نافع، اقتدار آفرین و کارآفرین و توجه به تحقیقات کاربردی، اقتصاد دانشبنیان، بهینهسازی عملکرد و ساختار نظام آموزشی، تنظیم رابطه متقابل تحصیل دانشپذیران با اشتغال، افزایش بودجه پژوهشی، به روز رسانی نقشه جامع علمی کشور و ارتقای مستمر شاخصها از جمله مواردی است که رهبر فرزانه انقلاب در سیاستهای ابلاغی حوزه علم و فناوری تأکید داشتهاند.
تبیین این موضوع که چرا در نخستین بخشهای «سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه علم و فناوری» بر ضرورت ساماندهی و تقویت نظامهای ارزیابی و رتبهبندی و ارتقای مستمر شاخصهای ارزیابی علم و فناوری، تأکید شده با نگاهی به وضعیت فعلی کشورمان در حوزه اقتصاد دانشبنیان و مقایسه آن با جایگاه تولید علم کشور در سطح جهان به سهولت قابل تبیین است. بهویژهاینکه یادآور شویم که رهبر معظم انقلاب، در دیدار با «نخبگان جوان دانشگاهها و برگزیدگان المپیادها» بر ضرورت تفکیک تولید علم از تولید مقاله تأکید نمودند و توصیه کردند: مقالات علمی تولید شده به ثبت ابداع بیانجامد و ناظر به نیازهای درونی کشور باشد.
این در حالی است که امروزه شاهد این پدیده هستیم که پژوهشگران، دانشجویان و اعضاي محترم هیأت علمي در مراکز تحقیقاتي با تلاش و همت خود به دنبال پژوهشهایی هستند که نتیجه آن را بتوانند بهصورت مقاله انتشار دهند زیرا ارتقاء آنها به مراتب علمي بالاتر، از این مسیر تعریف شده است و معیار ارزیابي عملکرد مؤسسات پژوهشي هم تعداد مقاله منتشرشده، تعداد اعضای هیئتعلمی بورس شده و غیره میباشد.
در نتیجه تردیدی نیست وقتي در سیاستگذاریها ملاکها و شاخصهای ارزیابي را اینگونه قرار دهیم مجریان و پژوهشگران هم ناخواسته در این چرخه خواهند افتاد. این در حالی است که با وجود پتانسیل بسیار بالای بدنه پژوهشی کشور، این وظیفه مسئولان و سیاستگذاران است که مسیر حرکت را به درستي براي آنها تعریف کنند؛ و شاخصهای ارزیابي بر اساس وظایف و مأموریتهای مؤسسات پژوهشي و رفع نیازهاي جامعه بازتعریف شوند و معیار پیشرفت، رشد و تشویق و بودجه دهي بر این اساس قرار گیرد.
شکی نیست که بهواسطه ثروت آفریني از طریق تولید علم نافع و اقتدار آفرین، اقتصاد کشور به شکوفایي حقیقي خواهد رسید و در نتیجه ضرورت بازنگری و باز تعریف شاخصهای ارزیابی علم و فناوری بر مبنای تقویت اقتصاد دانشبنیان که خود زیربنای اقتصاد مقاومتی میباشد، بیشازپیش بر همگان آشکار میگردد و به نظر میرسد زمان آن فرا رسیده که در سیاستگذاریها و شاخصهای ارزیابی علم و فناوری و آییننامههای ارتقا، بازنگری صورت پذیرد و تمرکز همه نهادهای درگیر در حوزه علم و فناوری بر تقویت شاخصهای اقتصاد دانشبنیان باشد.