«باغ گیاهشناسی سوچی» مجموعه ای منحصربفرد از انواع گیاهان نیمه گرمسیری است که در منطقه خوستینسکی سوچی قرار گرفته است. این پارک یکی از بخشهای دیدنی «پارک ملی سوچی» است.
تاریخچه ساخت باغ
در سال 1889، سرگی نیکالایویچ خودِکُف، روزنامهنگار، نمایشنامهنویس و مجموعهدار روس، یک باغ به مساحت 50 هکتار را در منطقه کنونی باغ گیاهشناسی سوچی خریداری کرد. در سال 1899 او ویلای خود را در این منطقه ساخت و نام آن را «نادژدا» گذاشت که به افتخار همسر وی «نادژدا آلکسیونا» انتخاب شده بود. خودِکُف در 15 هکتار از این زمین یک پارک و در مجاورت آن یک باغ آلبالو و هلو ایجاد کرد. او برای تکمیل پارک خود، گیاهان مختلفی را از پارکهای گیاهشناسی کریمه، آلمان و قفقاز خریداری کرد. خودِکُف با کمک دوست باغبان خود، لانگائو، 400 گونه درخت و درختچه در این باغ کاشت. این باغ با الگوبرداری از باغهای پلکانی ایتالیایی-فرانسوی اواخر قرن 19 توسعه پیدا کرد. توسعه باغ بطور پیوسته انجام میشد، تا در سال 1917 تعداد گونههای موجود در آن به بیش از 550 گونه رسید. به غیر از گونههای مختلف گیاهی، این باغ به مجسمهها و گلدانهای آهنی که توسط اساتید برجسته فرانسوی و ایتالیایی طراحی شدهاند مزین میشد.
در سال 1922 این باغ وارد اموال ملی روسیه شد. در سال 1944 باغ گیاه شناسی سوچی به مرکز علمی-تحقیقاتی سوچی اهدا شد و نهایتا در فوریه سال 2012، به دستور وزارت منابع طبیعی و محیط زیست فدراسیون روسیه این باغ به بخشی از پارک ملی سوچی تبدیل شد.
باغ گیاهشناسی سوچی : وضعیت فعلی
در حال حاضر مساحت باغ گیاهشناسی سوچی حدود 46.4 هکتار است. تعداد گونههای درختها و درختچههای موجود در این باغ به بیش از 1800 گونه میرسد. از جمله این گونهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گونههای متعدد سرو
- 74 گونه کاج
- 66 گونه بلوط
- 54 گونه درخت خرما
- گونههای بسیاری از گیاهان نیمه گرمسیری کمیاب
به غیر از گونههای گیاهی مذکور، در بخش پایینی این باغ یک آکواریوم احداث شده است که جانوران دریایی ساکن در دریای سرخ را به نمایش میگذارد. این باغ همچنین دارای یک برکه زیباست.
برای نمایش گیاهانی که در کشورهای مختلف وجود دارند بخشهای متعددی در باغ ایجاد شده است: بخشهای نظیر قفقاز، ژاپن، چین، استرالیا، مدیترانه، آمریکا شمالی و جنوبی.
این باغ از نظر علمی نیز حائز اهمیت زیادی است و آزمایشات نادری در حیطه گیاهشناسی در این پارک انجام شده است. نتایج این آزمایشات در باغهای گیاهشناسی آسیای مرکزی، رومانی، جمهوری چک و دیگر کشورها دیده میشوند.
سالانه بیش از 1000 نمونه بذر گیاهان کمیاب از باغ گیاهشناسی سوچی به مؤسسات مختلف در سراسر جهان ارسال میشود.
ساختمان ویلای «نادژدا» که در این باغ توسط «خودِکُف» احداث شده بود، هماکنون بازسازی شده و بعنوان یک نمایشگاه دائمی درباره زندگی خودِکُف و همچنین رقص باله مورد استفاده قرار میگیرد.